Wielkanocny stół

0
76
Rate this post

Kuchnia to przede wszystkim miejsce, w którym powstają dzieła kulinarne. Zapachy i smaki, tam tworzone u każdego wywołują uśmiech i pozytywne emocje. W czasie przedświątecznych przygotowań nasze zmysły zostają pobudzane, jak w żadnej innej sytuacji. Zapachy z dzieciństwa, kiedy to przygotowania do Wielkanocy spoczywały na barkach babci, która po wsze czasy będzie dla nas wzorem kobiety, która gotuje najlepiej na świecie, wracają do nas za każdym razem, kiedy to nam przychodzi przygotować wielkanocne śniadanie.

Wielkanocne smaki

Każde święto rządzi się własnymi prawami. Każde ma odrębną tradycję, która w dużej mierze łączy się z serwowanymi w tym, jakże wyjątkowym dniu potrawami, które oprócz tego, że podajemy, aby podtrzymać tradycję, mają także w sobie ukrytą symbolikę. Oto przegląd obowiązkowych potraw, które muszą znaleźć się na wielkanocnym stole i które, na pewno, sprawią, że święta będą udane. Bo rodzina najszczęśliwsza jest wtedy, gdy może bez żadnych trosk zasiąść do wspólnego posiłku, a święta właśnie temu sprzyjają.

Jajka – to właśnie one kojarzą nam się z Wielkanocą. Symbolizują nowe życie, jego zwycięstwo nad śmiercią. Spożywamy je w różnej postaci. Coraz częściej wybieramy, przede wszystkim w obawie przed cholesterolem, mniejsze – przepiórcze. Oprócz tego jajka to także pisanki, czyli doskonała zabawa dla najmłodszych, którzy malując jajka mogą stworzyć piękne świąteczne dekoracje.

Żurek – to tradycyjna zupa, której na wielkanocnym stole także nie może zabraknąć. Przyrządza się ją na bazie zakwasu z mąki. Ma ona charakterystyczny kwaśny smak i jest typowo staropolską potrawą. Często wzbogacony o wędzony boczek albo białą kiełbasę, a tej także nie może na świątecznym stole zabraknąć.

Biała kiełbasa – przyjęło się, że to właśnie ją podaje się na Wielkanoc. Często łączona jest z żurem, ale bywa także jedzona sama, w towarzystwie chrzanu, który symbolizuje gorzką mękę Chrystusa.

Innymi potrawami, jakie spotkać można na wielkanocnym stole są: pasztet, warzywne sałatki, czy galat. Obok tych potraw Wielkanoc to także słodkości, wśród których są: mazurki, baby wielkanocne oraz sernik. Za tradycyjne, choć nie tak bardzo rozpowszechnione danie uważa się Paschę.

Pascha – to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.

Mamy nadzieję, że każda z tych potraw zagości na Waszym wielkanocnym stole. Życzymy Wam pięknych, rodzinnych i radosnych świąt.