Jak dopasować blat kuchenny

0
59
Rate this post

Blat kuchenny łączy w sobie dwie podstawowe funkcje – miejsca pracy i ozdoby naszej kuchni. Z tego względu na wybór blatu należy poświęcić sporo uwagi, żeby wybrać najlepszą dla naszych potrzeb opcję. Na początek zastanówmy się jak intensywnie będziemy wykorzystywać naszą kuchnię – blat w kuchni użytkowanej codziennie powinien być trwały, w kuchni pełniącej bardziej funkcję reprezentacyjną możemy pozwolić sobie na nieco więcej swobody. Oceńmy również nasze możliwości finansowe – ceny blatów są bardzo zróżnicowane. Blaty kuchenne wykonuje się z różnego rodzaju materiałów, a każdy z nich ma plusy i minusy.

Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest blat laminowany. Taki blat wykonany jest z płyty wiórowej utwardzonej w wysokiej temperaturze i pokrytej laminatem. Zaletą tego rodzaju blatów jest duży wybór kolorów i faktur, dzięki czemu łatwo dopasować go każdej kuchni. Blat laminowany jest odporny na wysokie temperatury. Dużą zaletą jest niska cena. Niestety blaty laminowane łatwo się rysują, a jeżeli do płyty dostanie się woda może się wypaczyć. Blatów laminowanych nie można naprawić, zniszczone wymagają wymiany.

Tradycyjny blat drewniany z pewnością będzie ozdobą naszej kuchni. Kolejną zaletą takiego blatu jest możliwość renowacji i odświeżenia. Do niedawna w naszych kuchniach królowały gatunki krajowe, głównie dąb, buk i olcha. Obecnie na rynku dostępne są blaty z pięknie usłojonych gatunków egzotycznych, np. merabu, teak czy palisander. Decydując się na blat drewniany musimy liczyć się z większym wydatkiem. Blaty drewniane nie są odporne na wysoką temperaturę i zarysowania. Należy jednak pamiętać o ich odpowiednim zabezpieczeniu oraz pielęgnacji.

Coraz większą popularność zdobywają tzw. blaty kompozytowe. Kompozyt to mieszanka naturalnych żywic epoksydowych. Blat wykonywany jest wyłącznie na zamówienie, na wymiar konkretnej kuchni. W blacie kompozytowym zlew jest uformowany i stanowi jednolitą całość. Blat kompozytowy jest bardzo trwały, odporny na zarysowania i łatwy w pielęgnacji. Jedyna wadą takiego rozwiązania jest wysoka cena, powyżej 1 000 zł za mb.

Nowoczesnym rozwiązaniem jest blat szklany. Pod taflą szkła można umieścić zdjęcia czy rysunki, które będą ciekawym elementem ozdobnym w naszej kuchni. Jako blat kuchenny możemy wykorzystać wyłącznie szkło wytrzymałe i bezpieczne – zbrojone siatką stalową, hartowane (jeśli blat będzie obok kuchenki, bo wytrzymuje ono temperaturę do 200 st. C) albo klejone z dwóch tafli folią lub żywicą. Szklany blat jest odporny na wilgoć i zaplamienia, niestety łatwo się rysuje i wymaga dokładnej pielęgnacji.

Najwyższą trwałość i odporność ma z pewnością blat z kamienia naturalnego – marmuru lub granitu. Kamienny blat wygląda bardzo elegancko, tak więc jest sprawdzi się w kuchni otwartej na salon. Jest odporny na wysoką temperaturę (a więc można stawiać gorące naczynia) i zadrapania, ale zimny w dotyku. Blat z marmuru trzeba impregnować, bo łatwo go trwale zaplamić. Należy pamiętać, że taki blat jest ciężki, tak więc szafki kuchenne powinny być odpowiednio mocniejsze.